Lijek Novonorm - upute i recenzije za dijabetičare

NovoNorm (tablete) Ocjena: 277

proizvođač: Novo Nordisk (Danska)
Obrasci za izdavanje:

 • Tablica. 1 mg, 30 kom., Cijena od 175 rubalja
 • Tablica. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene za NovoNorm u internetskim ljekarnama
Uputa za uporabu

NovoNorm je pripravak u obliku tableta iz iste farmaceutske podskupine, ali s različitom aktivnom tvari. Repaglinid se ovdje koristi u dozi od 0,5 do 2 mg. Indikacije za propisivanje su slične, ali kontraindikacije se razlikuju zbog različitog DV-a u tabletama, stoga pažljivo pročitajte upute i posavjetujte se s liječnikom.

Analozi lijeka NovoNorm

Analog je skuplji od 59 rubalja.

proizvođač: Se razjašnjava
Obrasci za izdavanje:

 • Tablica. 10 mg, 30 kom., Cijena od 234 rubalja
 • Tablica. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene Jardinsa u internetskim ljekarnama
Uputa za uporabu

Jardins je strani lijek za liječenje dijabetesa tipa 2. Empagliflozin u količini od 25 mg po tableti djeluje kao jedina aktivna komponenta. Jardins ima kontraindikacije i dobna ograničenja, stoga se prije početka liječenja posavjetujte s liječnikom.

Analog je skuplji od 59 rubalja.

proizvođač: Akrikhin (Rusija)
Obrasci za izdavanje:

 • Tablica. 1 mg, 30 kom., Cijena od 234 rubalja
 • Tablica. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Priclinid cijene u internetskim ljekarnama
Uputa za uporabu

Novo Nordisk (Danska) NovoNorm je pripravak u obliku tableta iz iste farmaceutske podskupine, ali s različitom aktivnom tvari. Repaglinid se ovdje koristi u dozi od 0,5 do 2 mg. Indikacije za propisivanje su slične, ali kontraindikacije se razlikuju zbog različitog DV-a u tabletama, stoga pažljivo pročitajte upute i posavjetujte se s liječnikom.

Analog je skuplji od 2278 rubalja.

proizvođač: Se razjašnjava
Obrasci za izdavanje:

 • Tab. p / obol. 100 mg, 30 kom., Cijena od 2453 rubalja
 • Tablica. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene Invokana u internetskim ljekarnama
Uputa za uporabu

Novo Nordisk (Danska) NovoNorm je povoljna zamjena za Forsigi. Jedina aktivna tvar u lijeku je repaglinid. Lijek u roku od 30 minuta povećava koncentraciju inzulina u krvi. Zbog nedostatka podataka o ispitivanjima koja se provode o sigurnosti lijeka i učinkovitoj uporabi tableta u dječjoj dobnoj skupini, ne preporučuje se uporaba lijeka za djecu mlađu od 18 godina. U obliku nuspojava vrlo često se pojavljuju proljev i bol u trbuhu.

Analog je skuplji od 1967 rubalja.

proizvođač: Se razjašnjava
Obrasci za izdavanje:

 • Tab. p / obol. 10 mg, 30 kom., Cijena od 2142 rubalja
 • Tablica. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene Forsiga u internetskim ljekarnama
Uputa za uporabu

Forsiga je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na temelju dapagliflozina u dozi od 5 mg. Može se propisati uz dodatak dijabetesnoj prehrani i tjelovježbi. Forsigi ima kontraindikacije i dobna ograničenja, pažljivo pročitajte upute prije početka liječenja.

Sastav i oblik ispuštanja

NovoNorm pokreće koncern NovoNordisk, poznati danski proizvođač lijekova i povezanih proizvoda za dijabetičare. Tablete se proizvode u Njemačkoj i Danskoj. Djelatna tvar lijeka, repaglinid, derivat je aminokiselina i pripada kratkovidnim sekretogenima. Njemačkog je porijekla (proizvođač Beringer Ingelheim).

Jedna tableta NovoNorm može sadržavati 0,5, 1 ili 2 mg aktivne tvari. Pored njega, uključeni su škrob, povidon, kalijev poliakrilat, pluronik, glicerin, kalcijev hidrogen fosfat i boje. Oni su pomoćne komponente, to jest nemaju terapeutski učinak.

Kako odrediti izvorni lijek:

 1. Da bi se zaštitili od lažiranja, svaka je tableta označena simbolom NovoNordiska - svetog drevnog egipatskog bika.
 2. Lijek se stavlja u folije s blisterima, a svaka sadrži 15 tableta.
 3. Blister je opremljen perforacijom koja vam omogućuje odvajanje dnevne doze bez upotrebe škara.
 4. Boja tableta različitih doza je različita: 0,5 mg bijele, 1 mg žute, 2 mg ružičaste.

Cijena paketa od 30 tableta ne prelazi 230 rubalja. Lijek se može čuvati 5 godina na temperaturi 15-30 ° C.

Princip rada NovoNorme

Repaglinid je dio skupine lijekova koji se nazivaju meglitinidi. Možete ih prepoznati na kraju glinida u nazivu. Derivati ​​su različitih aminokiselina, posebno repaglinida - karbamoil-metil-benzojeva. Tvar se može vezati za posebno područje kalijevih kanala smještenih na membrani beta stanica gušterače. Pod utjecajem repaglinida ti se kanali blokiraju, što dovodi do ulaska kalcija u stanice i povećane sinteze inzulina.

Oslobađanje inzulina izazvano primjenom NovoNorma započinje 10 minuta nakon što tableta uđe u gastrointestinalni trakt. Maksimalna razina u krvi otkriva se nakon 50 minuta. Ako uzimate lijek 15 minuta prije obroka, porast glukoze u krvi i stimulirana sinteza inzulina vremenski se podudaraju, što znači da glukoza može brzo i potpuno napustiti žile.

Za razliku od popularnih derivata sulfonilureje (Maninil, Amaril, Glibenklamid, itd.), Djelovanje NovoNorma ovisi o glikemiji. S normalnim šećerom je nekoliko puta manje aktivan nego s povećanim šećerom. Nakon primjene Repaglinida, razina inzulina vraća se u normalu nakon 3 sata. Prema liječnicima, ova značajka značajno smanjuje učestalost i ozbiljnost hipoglikemije u slučaju predoziranja. Ovako kratka stimulacija otpuštanja inzulina smatra se štedljivom, sprječava brzo iscrpljivanje beta stanica, a samim tim i napredovanje dijabetesa.

Značajke uklanjanja iz tijela

Repaglinid se može brzo apsorbirati u probavnom traktu, što je posljedica ranog početka njegovog djelovanja. Bioraspoloživost i konačna koncentracija tvari u krvi značajno se razlikuju (do 60%) kod različitih dijabetičara, stoga se doziranje za svakog pacijenta mora odabrati pojedinačno.

Repaglinid se metabolizira u jetri, nakon sat vremena njegova koncentracija se smanji za pola. Glavna značajka farmakokinetike neke tvari je izlučivanje iz tijela prvenstveno kroz probavni trakt. Prema uputama, 92% repaglinida izlazi s izmetom, od čega 2% u obliku aktivne tvari, preostalih 90% u obliku metabolita. Bubrezi čine oko 8%, što omogućuje primjenu NovoNorma kod dijabetičara sa ozbiljnim bubrežnim bolestima. Nakon 5 sati repaglinid se više ne otkriva u krvi.

Kome je propisan lijek

NovoNorm je propisan dijabetesima tipa 2 u sljedećim slučajevima:

 1. Zajedno s metforminom odmah nakon dijagnoze bolesti, ako je glicirani hemoglobin veći od 9%, što ukazuje na nepravovremeno otkrivanje dijabetes melitusa ili njegovo brzo napredovanje.
 2. Kao zamjena za sulfonilureje, ako su kontraindicirane zbog bolesti bubrega, alergijske reakcije.
 3. Kao dio složene terapije, pacijenti s dugotrajnim dijabetesom, ako imaju nedostatak inzulina ili je faza 1 njegova proizvodnja je poremećena (šećer se brzo diže i dugo ne pada nakon jela).
 4. Pacijenti s dijabetesom koji nisu u mogućnosti organizirati svoju prehranu. Doza NovoNorma može se mijenjati ovisno o količini ugljikohidrata u hrani.

Uputa za uporabu savjetuje uzimanje NovoNorma s metforminom i glitazonima. Prema pregledima, lijek dobro ide sa svim skupinama hipoglikemijskih sredstava, uključujući inzulin. Jedina iznimka su preparati sulfoniluree. Njihova kombinacija s NovoNormom prihvatljiva je, ali se ne preporučuje, jer može uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju i nepovoljno utjecati na stanje beta stanica.

Kontraindikacije za primanje

Popis kontraindikacija za uporabu NovoNorma kod dijabetes melitusa:

Doktorica medicinskih znanosti, voditeljica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes proučavam dugi niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim vam reći dobre vijesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih znanosti uspio je razviti lijek koji u potpunosti liječi dijabetes melitus. Trenutno se učinkovitost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. svibnja (uključivo) mogu dobiti - Za samo 147 rubalja!

kontraindikacijaRazlog zabrane
Preosjetljivost na komponente tablete.Moguća jaka alergijska reakcija do anafilaktičkog šoka.
1 vrsta dijabetesa.Ovu vrstu dijabetesa karakterizira potpuna razgradnja beta stanica, što isključuje proizvodnju njegovog inzulina.
Ketoacidoza i kasnije akutne komplikacije - prekoma i koma.Apsorpcija i eliminacija repaglinida može biti smanjena, pa se pacijenti privremeno prebacuju na inzulinsku terapiju. Recenzije govore da se nakon olakšavanja ozbiljnog stanja većina pacijenata vraća u NovoNorm.
Ozbiljne infekcije, kirurške intervencije, ozljede opasne po život.
Trudnoća, hepatitis B, dob ispod 18 i više od 75 godina.Uporaba je zabranjena zbog nedostatka studija koje bi potvrdile sigurnost NovoNorma u ovim skupinama dijabetičara.
Teško zatajenje jetre.Jetra je uključena u metabolizam repaglinida, s njegovom nedostatkom povećava se koncentracija neke tvari u krvi.
Uzimanje gemfibrozila za korekciju lipida u krvi.Tvar pojačava djelovanje Novo Norma, može dovesti do hipoglikemije. Koncentracija repaglinida povećava se za 2,4 puta, prosječno vrijeme izlučivanja produžuje se za 3 sata.

Odabir doze

NovoNorm pije 15 minuta prije konzumiranja ugljikohidratne hrane. Uputa preporučuje distribuciju u 2-4 doze dnevno u jednakim obrocima.

Odabir doze provodi se uz često praćenje glikemije. Pravila odabira:

 1. Početna pojedinačna doza je 0,5 mg.
 2. Ako se ne postigne kompenzacija za dijabetes, povećava se nakon 1 tjedna na 1 mg.
 3. Uzastopnim povećanjem doze za 0,5 mg, može se povećati do 4 mg u 1 dozi. Maksimalna dnevna doza je 16 mg. Ako ne pruža kontrolu dijabetesa, pacijent mora prilagoditi prehranu, a ako je ta mjera neučinkovita, prebaciti se na jače lijekove ili inzulin.

Moguće neželjene radnje

Prema recenzijama dijabetičara koji uzimaju lijek, najčešće se susreću s nepoželjnim padom šećera nakon uzimanja tablete. Njegov uzrok može biti prekomjerna doza repaglinida, nedostatak ugljikohidrata u hrani, pojedinačna probava, fizički i psihički stres. Upute za rizik od hipoglikemije procjenjuju se čestim (1-10%). S istom su vjerojatnošću mogući - proljev i bol u trbušnoj regiji.

Preostale nuspojave mnogo su rjeđe kod manje od 0,1% bolesnika. NovoNorm može uzrokovati alergije, zatvor, mučninu, pridonijeti povećanoj proizvodnji jetrenih enzima.

Analozi i nadomjesci NovoNorma

Što može zamijeniti NovoNorm ako je netolerantan ili ga nema u ljekarnama:

Analogna grupaNaziv, proizvođač
Kompletni analozi, aktivna tvar - repaglinidDiagninid iz Akrihina.
Iglinid iz farmaceutske sinteze.
Grupni analozi, meglitinidiStarlix (aktivna tvar - nateglinid, proizvođač NovartisPharma).
Ostale tablete za povećanje sinteze inzulina iz drugih skupinasulfonilurejeDiabeton (gliklazid, Servier), Maninil (glibenklamid, Berlin-Chemie), Amaril (glimepirid, Sanofi), Glurenorm (glikvidon, Beringer Ingelheim) i njihovi analozi.
Inhibitori DPP4Xelevia (sitagliptin, Berlin-Chemie), Onglisa (saksagliptin, AstraZeneca), Galvus (vildagliptin, NovartisPharma) itd.

Kod dijabetes melitusa, zamjena NovoNorma s punim analogima može se obaviti neovisno, oni piju novi lijek u istoj dozi. Prijelaz na bilo koje druge tablete iz gornje tablice zahtijeva odabir doze i može se izvršiti samo pod nadzorom liječnika.

Sastav i lijekovi

NovoNorma, čija je fotografija predstavljena u ovom odjeljku, sadrži aktivnu komponentu repaglinida, nadopunjenu celulozom, kukuruznim škrobom, kalijevim polakrilinom, glicerinom, povidonom, kalcijevim hidrogen fosfatom, magnezijevim stearatom, željeznim oksidom, poloksamerom, megluminom i bojama.

Lijek se može prepoznati po njegovom obliku (okrugle konveksne tablete), boji (žutoj od 1 mg i smeđoj, s ružičastim tonom u 2 mg) i ugraviranim logotipom tvrtke - Novo Nordisk. Pakirane tablete u blistere od 15 kom.

U kutiji takvih ploča može biti od dvije do šest. U Novonormu je cijena jedna od najračunalnijih za antidijabetičke lijekove: 177 rubalja. za 30 tableta. Pušta se lijek na recept. Danski proizvođač odredio je rok trajanja repaglinida u roku od 5 godina. Lijek ne zahtijeva posebne uvjete za skladištenje.

Farmakologija

Repaglinid osnovnog sastojka snažan je stimulator endogene proizvodnje inzulina. Jačajući funkciju gušterače, lijek brzo normalizira glikemiju. Njegove mogućnosti izravno su povezane s brojem obradivih b-stanica odgovornih za sintezu hormona.

Nakon uzimanja tablete, repaglinid u plazmi kod dijabetičara nakuplja se za pola sata. To vam omogućuje kontrolu glikemije tijekom sljedećeg unosa i prerade hrane. Čim se opterećenje na gastrointestinalnom traktu smanjuje, koncentracija lijeka smanjuje, minimalna razina se utvrđuje 4 sata nakon što lijek uđe u probavni trakt.

Sigurnost lijeka testirana je u kliničkim uvjetima. Zabilježeno je smanjenje glikemijskih indeksa ovisnih o dozi uz primjenu 0,5-4 mg NovoNorma. Rezultati potvrđuju izvedivost preprandijalnog (15-30 minuta prije jela) unosa lijeka.

Farmakokinetika

Repaglinid se aktivno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna krvna slika opaža se sat vremena nakon gutanja, a zatim se smanjuje jednako brzo, s apsolutnom bioraspoloživošću od 63% s koeficijentom varijacije od 11%.

NovoNorm se eliminira u 4-6 sati s vremenom poluraspada oko sat vremena. Lijek se metabolizira u potpunosti, ali njegovi metaboliti su neaktivni. Neznatan dio potrošene tvari pronađen je u urinu i izmetu - do 8%, odnosno 2%. Glavni volumen metabolita eliminira se žučom.

Učinak lijeka izraženiji je kod starijih dijabetičara i kod svih koji imaju problema s bubrezima, Nakon 5 dana uzimanja NovoNorma u dozi od 3 r. / Dan. 2 mg u teškim oblicima bubrežne disfunkcije udvostručio se AUC i TЅ.

Dječji dijabetes nije sudjelovao u ispitivanjima. Studije na životinjama nisu otkrile teratogene učinke repaglinida, ali su otkrile reproduktivnu toksičnost. U visokim dozama lijeka primijećene su malformacije štenaca štakora, a lijek je prodirao i u majčino mlijeko ženki.

Lijek se kombinira s antidijabetičkim lijekovima s drugim mehanizmom djelovanja - metforminom, tiazolidindionima, pa se može koristiti i u složenoj terapiji.

Kontraindikacije za Repaglinid

Pored preosjetljivosti na sastojke formule, repaglignid nije indiciran:

 1. S dijabetesom tipa 1 i dijabetesom negativnim C-peptidom,
 2. U stanju dijabetičke ketoacidoze (čak i u nedostatku kome)
 3. Trudne i dojeće majke
 4. Dijabetičari s teškom disfunkcijom jetre,
 5. Uz paralelnu upotrebu gemfibrozila.


Preporuke za upotrebu

Liječnik odabire dozu lijeka osobno, uzimajući u obzir rezultate testova, stadij bolesti, popratne patologije, dob i reakciju tijela na lijek.Svaka dva tjedna prati učinkovitost odabrane sheme za razjašnjenje doze, objektivnu procjenu daje glicirani hemoglobin.

Nadzor je potreban da bi se smanjila glikemija maksimalnom preporučenom stopom (primarni neuspjeh) i da bi se otkrio odsutnost odgovarajuće reakcije nakon određenog razdoblja uzimanja lijeka (sekundarni neuspjeh).

Za NovoNorma upute za uporabu preporučuju početnu dozu od 0,5 mg. Već za pola mjeseca već je moguće procijeniti reakciju tijela i provesti titraciju. Ako se dijabetes NovoNorm prenosi s drugog hipoglikemijskog sredstva, početna doza bi trebala biti unutar 1 mg.

Terapija održavanja uključuje upotrebu repaglinida do 4 mg / dan. 15-30 minuta prije jela. Morate piti tabletu prije svakog obroka, jer je učinak lijeka na probavni sustav kratkotrajan. Maksimalna doza lijeka je 16 mg / dan, tablete se distribuiraju dva do tri puta.

Kod složenog liječenja metforminom ili tiazolidindionima početna doza reaglinida ne prelazi 0,5 mg, doziranje ostalih lijekova ostaje nepromijenjeno.

Nema podataka o sigurnosti i učinkovitosti NovoNorma za djecu.

Predoziranje i neželjeni učinci

U znanstvene svrhe, tijekom 6 tjedana davao se repaglinid volonterima u količini od 4-20 mg / dan. kada se primjenjuje četiri puta. Hipoglikemija u uvjetima pokusa bila je kontrolirana kalorijskim sadržajem prehrane, tako da nije bilo nuspojava.

Ako kod kuće postoje znakovi predoziranja u obliku pojačanog znojenja, drhtavice, migrene i gubitka koordinacije, potrebno je žrtvi dati hranu s visokim sadržajem brzih ugljikohidrata. Ako je stanje ozbiljno i pacijent izgubi svijest, ubrizgava mu se glukoza i šalje u bolnicu.

Hipoglikemija je jedna od najozbiljnijih vrsta nepredviđenih događaja. Učestalost njegove manifestacije povezana je s načinom života dijabetičara: prehranom, razinom mišićnog i emocionalnog stresa, doziranjem i kompatibilnošću s lijekovima. Statistički podaci takvih slučajeva povoljno su predstavljeni u tablici.

Organi i sustaviVrste nuspojavaučestalost
imunitetalergijavrlo rijetka
Metabolički procesihipoglikemijanije identificirano
vidpromjena refrakcijeponekad
Srce i krvne žilekardiovaskularna stanjačest
Gastrointestinalni traktepigastrična bol, poremećaj ritma defekacije, dispeptični poremećajičest

nekoliko

kožapreosjetljivostnije identificirano
probavadisfunkcija jetre, rast enzimavrlo rijetka

Izbjegavanje nepoželjnih posljedica omogućit će postepeno povećanje doze, povećanu pažnju treba povećati oslabljena bolest, infekcije, alkoholizam, iscrpljeni, marljivi dijabetičari.

Kako mogu zamijeniti NovoNorm

Za NovoNorm odabrani su analozi prema međunarodnom sustavu za klasifikaciju lijekova ATS (anatomska, terapijska i kemijska klasifikacija). Repaglinid u svom sastavu ima još 2 lijeka - Repodiab i Insvada.

Prema indikacijama i načinu uporabe, repaglinidi su slični:

 • guar,
 • Byetta,
 • Viktoza,
 • Liksumiya,
 • Forsiga,
 • Saksenda,
 • Dzhardins,
 • Invokana.

Amaril, Bagomet, Glibenclamide, Glibomet, Glyukofazh, Glurenorm, Gliklazid, Diabeton, Diaformin, Metformin, Maninil, Ongliza, Siofor, Yanumet, Janukovija i mnogi drugi su bliski ATC razini 3 (sastav je različit, ali indikacije su uobičajene).


U raznolikosti suvremenih hipoglikemijskih lijekova, liječnici nisu uvijek orijentirani, a eksperimentiranje s lijekovima za dijabetičare bez medicinskog obrazovanja je neprihvatljivo. Podaci u članku predstavljeni su samo za opću referencu.

Loading...