Dijabetička retinopatija: stadiji, simptomi i liječenje

Dijabetička retinopatija - oštećenje retinalnih žila očne jabučice. Ovo je teška i vrlo česta komplikacija dijabetesa koja može dovesti do sljepoće. Komplikacije na vid primijećene su u 85% bolesnika s dijabetesom tipa 1 s iskustvom od 20 i više godina. Kada otkriju dijabetes tipa 2 kod ljudi srednje i starije dobi, u više od 50% slučajeva odmah otkrivaju lezije krvnih žila koje hrane oči. Komplikacije dijabetesa najčešći su uzrok novih slučajeva sljepoće kod odraslih u dobi od 20 do 74 godine. Međutim, ako vas redovito pregleda oftalmolog i marljivo liječi, moći ćete sačuvati vid s velikom vjerojatnošću.

Dijabetička retinopatija - sve što trebate znati:

 • Faze razvoja komplikacija dijabetesa za vid.
 • Proliferativna retinopatija: što je to.
 • Redovni pregledi kod oftalmologa.
 • Lijekovi za dijabetičku retinopatiju.
 • Laserska fotokoagulacija (spaljivanje) mrežnice.
 • Vitrektomija je kirurška operacija staklastog tijela.

U kasnoj fazi problemi s mrežnicom prijete potpunim gubitkom vida. Stoga se laserskoj koagulaciji često propisuje pacijentima s proliferativnom dijabetičkom retinopatijom. Ovo je tretman koji vam omogućuje da dugo odgodite pojavu sljepoće. Još veći postotak dijabetičara ima znakove retinopatije u ranoj fazi. Tijekom tog razdoblja, bolest ne uzrokuje oštećenje vida i otkriva se samo kada ga pregleda oftalmolog.

Trenutno se životni vijek pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 povećava, jer se smrtnost zbog kardiovaskularnih bolesti smanjuje. To znači da će se dijabetička retinopatija imati vremena razviti kod više ljudi. Pored toga, druge komplikacije dijabetesa obično prate probleme s očima, posebno dijabetičku bolest stopala i bubrega.

Uzroci problema s očima kod dijabetesa

Točni mehanizmi za razvoj dijabetičke retinopatije još uvijek nisu utvrđeni. Trenutno znanstvenici istražuju različite hipoteze. Ali za pacijente to nije toliko važno. Glavna stvar je da su faktori rizika već poznati, a vi ih možete uzeti pod kontrolu.

Vjerojatnost razvoja problema s očima kod dijabetesa brzo se povećava ako imate:

 • kronično povišena glukoza u krvi,
 • krvni tlak iznad normalnog (hipertenzija),
 • pušenje,
 • bolest bubrega
 • trudnoća,
 • genetska predispozicija
 • Rizik od dijabetičke retinopatije raste s godinama.

Glavni čimbenici rizika su povišeni šećer u krvi i hipertenzija. Daleko su ispred svih ostalih stavki na popisu. Uključujući i one koje pacijent ne može kontrolirati, odnosno njegovu genetiku, dob i trajanje dijabetesa.

Sljedeće objašnjava na jednostavnom jeziku što se događa s dijabetičkom retinopatijom. Stručnjaci će reći da je ovo previše pojednostavljena interpretacija, ali za pacijente je to dovoljno. Dakle, male posude, kroz koje krv teče u oči, uništavaju se zbog visokog šećera u krvi, hipertenzije i pušenja. Pogoršava se isporuka kisika i hranjivih sastojaka. Ali mrežnica troši više kisika i glukoze po jedinici svoje težine od bilo kojeg drugog tkiva u tijelu. Stoga je posebno osjetljiv na cirkulaciju krvi.

Kao odgovor na kisikovo gladovanje tkiva, tijelo raste nove kapilare kako bi se vratio protok krvi u oči. Proliferacija - rast novih kapilara. Početni, neproliferativni stadij dijabetičke retinopatije znači da taj proces još nije započeo. Tijekom tog razdoblja uništavaju se samo zidovi malih krvnih žila. Takva se oštećenja nazivaju mikroaneurizmi. Oni ponekad ispuštaju krv i tekućinu u mrežnicu. Živčana vlakna u mrežnici mogu početi nabubriti, a središnji dio mrežnice (makula) također može početi bubri. To je poznato kao oticanje žute mrlje.

Proliferativni stadij dijabetičke retinopatije znači da je rast novih žila počeo zamijeniti oštećena. U mrežnici rastu abnormalne krvne žile, a ponekad nove žile mogu čak i prerasti staklovinu - prozirnu supstancu sličnu gelu koja ispunjava središte oka. Nažalost, nova posuda koja izrastu funkcionalno su neispravna. Zidovi su im vrlo krhki, a zbog toga se krvarenja događaju češće. Krvni ugrušci se nakupljaju, stvara se vlaknasto tkivo, to jest ožiljci u području krvarenja.

Retina se može proteći i odvojiti od stražnjeg dijela oka, to se naziva odbacivanje mrežnice. Ako nove krvne žile ometaju normalan protok tekućine iz oka, tlak u očnoj jabučici može porasti. To zauzvrat vodi do oštećenja vidnog živca koji prenosi slike s očiju na mozak. Samo se u ovoj fazi pacijent pojavljuje pritužbe na zamagljen vid, loš noćni vid, izobličenje predmeta itd.

Ako snizite šećer u krvi, a zatim ga stabilno održavate normalnim i kontrolirate da krvni tlak ne prelazi 130/80 mm Hg. Čl., Tada se rizik smanjuje ne samo retinopatija, već i sve ostale komplikacije dijabetesa. To bi trebalo potaknuti pacijente na vjerno provođenje terapijskih mjera.

Pogledajte video: Dijabeticka retinopatija Bolest oka (Studeni 2019).

Loading...